Monday, 4 March 2024

Pajatso Peli

Pajatso: Suomalainen rahapeli

Payazzo (tai pajatso) on perinteinen suomalainen uhkapeli-arcade-peli, joka on peräisin 1920-luvulta, jolloin se tuotiin Suomeen Saksasta. Pajatson tavoite on heittää kolikko yhteen voitettavista koloista. Kun yritys onnistuu, kone palkitsee pelaajan muutamalla kolikolla. Jos yritys epäonnistuu, pelaaja menettää heitetyn kolikosta.

Nimi

Peliä kutsutaan pajatsoksi suomeksi. Se tulee sanasta bajazzo, aikaisten saksalaisten mallien nimestä. Bajazzo tarkoittaa italialaistyylistä klownia (italialiaksi pagliaccio). Suomen Raha-automaattiyhdistys (RAY) nykypäivän payazzo-koneiden valmistaja käyttää sanaa “payazzo” englanninkielisenä sanasta pajatso.

Suomessa sanotaan usein epävirallisesti nimellä Jasso. Lempinimen suosio todistettiin, koska valmistaja päätti käyttää vain epävirallista nimeä joidenkin pajatsojen malleissa, jotka yhdistävät kolikoita sähköisen rahapelin kanssa. Nämä mallit ovat Hedelmäjasso 90-luvun alusta ja Komeetta Jasso, jota käytetään nykyään. Valmistaja osti myös Suomen verkkotunnuksen reitittääkseen liikennettä omalle sivustolleen.

Pajatso-koneen kuvaus

Fyysisesti pajatso-kone näyttää automaattipeliltä, mutta se on hieman laajempi kuin tavallinen videopeliautomaatti. Koneen etupaneeli on läpinäkyvä, jotta pelaaja voi nähdä kolikon lennon.

Läpinäkyvän etupaneelin takana on pystysuora pelialue, joka on alle metrin leveä ja noin kaksikymmentä senttimetriä korkea (koneissa, joissa on yksi rivi voitto rivejä). Pelipaikan paksuus on hieman enemmän kuin kolikon paksuus. Pelimaailmassa on voittoviivoja, tyypillisesti yhdeksän nykyaikaisissa malleissa, yhdellä rivillä (kaksi riviä joissakin malleissa). Rivin pituus ulottuu vaakasuoraan pelikentän koko pituudelta, ja se on hieman alle pisteen, jossa kolikko tulee peliohjelmaan.

Kolikon osumiseen käytetty metallirengas on koneen oikealla puolella (etupaneelin sijasta) tyypillisen käyttäjän rinnassa. Perinteisissä malleissa kolikkoa kolikoiden syöttämiseksi koneeseen on koneen päällä.

Perinteisissä malleissa myös voittojen maksamiseen käytettävissä kolikoiden toimitus on näkyvissä läpinäkyvän etupaneelin kautta. Näin pelaaja voi arvioida, onko koneessa riittävästi rahaa mahdollisten voittojen maksamiseen.

Pelin kuvaus

Pelaaja syöttää kolikon koneeseen ja liikuttaa sitä lyömällä metallirengasta sormella. Osuman voima ohjaa kolikon alkunopeutta; aloitusnopeuden määrittäminen on ainoa tapa, jolla pelaaja voi ohjata kolikon liikkumista. Kolikon alkuperäinen lentosuunta on vakio (vasemmalle ja hieman ylöspäin).

Kolikko tulee pelaajan alueelle oikealta puolelta. Se ponnahtaa pelipaikan reunoista ja porttien reunoista, pieniä esteitä voittavien kohtien vieressä.

Lopulta kolikko joko putoaa yhteen voitettavista paikoista tai se putoaa paikkojen väliin. Porttien sijoittaminen tavallisesti tekee jälkimmäisen mahdollisuuden todennäköisemmäksi. Edellisessä tapauksessa pelaaja saa palkinnon pari kolikkoa, ja jälkimmäisessä tapauksessa pelaaja menettää raahata kolikkoa. Palkintojen koko on jokaisen voittanuran kohdalla voitettu lähtöpaikan vieressä, joka vaihtelee kahdesta kertaisesta kolikon arvosta kymmeneen tai jopa sadaan kertaan kolikkoon. Arvokkaimmat voittavat lähtöpaikat ovat pelikentän keskellä, ja nykyaikaisissa koneissa arvokkain korttipaikka on muuttuva voitto, joten paras voitto ei välttämättä ole periaatteessa saavutettavissa jokaisella liukumalla.